Microsoft Hyper-V

 

Virtualisatie is niet meer weg te denken uit de IT-omgeving. De ontwikkeling van de hypervisor sinds Virtual Server 2005 is indrukwekkend. Microsoft introduceerde de eerste versie van Hyper-V in Windows Server 2008 en voegde daar in latere releases nog talloze features aan toe. Inmiddels is Hyper-V een eersteklas hypervisor die door steeds meer organisaties wordt ingezet als primair virtualisatieplatform.

Hyper-V virtualiseert hardware. Daardoor kunnen meerdere besturingssystemen als virtuele machine gelijktijdig gebruikmaken van dezelfde fysieke server; de Hyper-V-host.
Een virtuele machine – ook wel Guest Operating System – is een geïsoleerd virtueel computersysteem.
Voordelen van Hyper-V

•Sneller schalen. De doorlooptijd voor besturingssystemen die zich een-op-een verhouden met bare metal servers is afhankelijk van (de aanschaf en levering van) hardware. Met Hyper-V schaalt u virtuele machines naar boven of beneden op dezelfde hardware.
•Efficiënter hardwareverbruik. Hyper-V reduceert de kosten voor uw datacenter aanzienlijk. Moderne servers hebben een zodanige capaciteit en performance dat u er tientallen virtuele machines op kunt onderbrengen. De laatste jaren is de densiteit toegenomen en de hoeveelheid fysieke servers in een datacenter juist afgenomen.
•Lagere hardware afhankelijkheid. Vervanging van fysieke servers is veel eenvoudiger. Hyper-V vormt een virtualisatielaag tussen de fysieke server en de virtuele machines die erop draaien. U kunt door deze abstractie virtuele machines verplaatsen tussen verschillende fysieke servers. U hoeft besturingssysteem en applicaties niet langer te migreren, maar verplaatst enkel de virtuele machines naar andere hardware met Hyper-V.
•Hogere beschikbaarheid. Diverse functionaliteiten binnen Hyper-V zijn erop geënt de beschikbaarheid van virtuele machines te vergroten of zelfs te garanderen.

 

Proven technology
Servervirtualisatie is een proven technology en uitstekend uitvoerbaar met Microsoft-technologie. Microsoft baseert zijn Private Cloud-strategie grotendeels op Hyper-V. U zet er clusters van hoog beschikbare Hyper-V-servers mee op. Voor onderhoud van een fysieke host verhuist u de virtuele machines met Live Migration zonder onderbreking naar een andere node in het cluster.

De nieuwste release van Hyper-V in Windows Server 2012 R2 omvat uitgebreide functionaliteiten. Dat maakt het een passende oplossing voor ieder scenario en elke organisatie.

System Center Virtual Machine Manager
Bij beheer van meerdere Hyper-V-hosts, clusters of zelfs locaties is een centrale management tool van groot belang. Binnen de System Center Suite is Virtual Machine Manager dé oplossing voor beheer van een private cloud. Uiteraard bevat Hyper-V een managementconsole; ook heeft Failover Clustering een sterke integratie met Hyper-V.

System Center Virtual Machine Manager doet zijn naam eigenlijk geen eer aan. Het is veel meer dan aan managementtool voor virtuele machines. De oplossing biedt integratie op Storage, Networking en Compute. U beheert er de volledige fabric mee en brengt de verschillende fabric-componenten bij elkaar. Bovenop deze componenten definieert u een abstractielaag die wordt ontsloten voor de eindgebruiker. System Center Virtual Machine Manager heeft een centrale positie in iedere Microsoft Private Cloud.

 

Wilt u meer weten over Microsoft Hyper-V?

Comments are closed.